dijous, 14 de febrer del 2013

Rainbow Cake, making of

El dia 6 de febrer vaig anar al Taller de Rainbow Cake, que feien al Casa Viva del Carrer de Sants. A la botiga tenen un pis superior on abans hi havia gènere i ara ho han adaptat per a fer conferències i tallers sobre temes culinaris i de la llar. El taller l'impartia l'Anaïs, l'autora del blog Bake or Die, i juntament amb el seu marit, de la web Tartascaseras.
La recepta estarà penjada a la web del Casa Viva quan finalitzin tots els tallers, però jo us la posaré amb les notes que vaig prendre i les fotos que vaig fer aquell dia. Al taller ens ho van ensenyar a fer amb els estris de rebosteria, jo ho he adaptat a la Thermomix i tindreu les dues versions. 


-Ingredients per a la massa:
  • 6 ous
  • 300 g. de sucre
  • 300 g. de farina
  • 20 g. de llevat químic, més conegut com Royal
  • Tints de colors en gel com aquests

-Ingredients per al farciment i la cobertura:
  • 300 g. Mantega a Tº ambient o en forma de "pomada"
  • 300 g. Sucre llustre o glas
  • 1 llimona petita

-Estris (inclosos el que es fan servir amb thermomix):
  • 2 bols grans i alts
  • Batedora de varilles
  • Espàtula
  • 4 bols petits
  • 2 motlles rodons de 20cm de diàmetre
  • Escuradents
  • Cullereta
  • Màniga pastissera
  • Papallona (THX)
-Procediment tradicional:
  1. Pre-escalfem el forn a 190º, amb calor a dalt i a baix amb ventilador.
  2. Posem els ous i el sucre en un dels bols grans i ho batem amb les varilles fins que dobli el seu volum, com si ho muntéssim.
  3. Seguidament afegim la farina i el llevat i ho batem fins que quedi una massa homogènia, amb l'espàtula ho acabem de barrejar bé.
  4. Separem la massa en 5 bols diferents (un d'ells pot ser on hem fet la barreja).
-Procediment amb Thermomix:
  1. Pre-escalfem el forn a 190º, amb calor a dalt i a baix amb ventilador.
  2. Seguirem la recepta del Bizcocho Genovés. Posem la papallona al got de la TX i hi afegim els ous i el sucre, programem 6 minuts, 37º, velocitat 4.
  3. Acabat el temps, programem 6 minuts més, sense temperatura, velocitat 4.
  4. Afegim la farina i el llevat, programem 4 segons a velocitat 3. Acabem de barrejar la massa amb l'espàtula fins a que quedi homogeni.
  5. Separem la massa en 5 bols diferents (un d'ells pot ser on hem fet la barreja).
Ara toca tenyir la massa de diferents colors. Els colorants en gel són millors que els líquids en aquest cas perquè amb menys quantitat obtenim una coloració més viva i no canviem la consistència de la massa.
Suquem un escuradents en el pot de tint i l'afegim a la massa, amb la cullereta baixem totes les restes de tint i barregem bé fins a obtenir un color homogeni.
Repetim l'acció anterior amb cada bol fins a obtenir el que veiem a la foto:




El procés de fornejat és lent perquè s'han de posar al forn un per un, posem la massa en el motlle de 20 cms, a mitja alçada, a 190º, els primers 10-15 min amb calor inferior, i els 5-10 minuts restants amb calor a dalt i a baix amb ventilador. Els temps són relatius, en funció de cada forn. Per assegurar que el pa de pessic pugi bé, és millor baixar la temperatura i augmentar el temps de fornejat, per tant, si ho deixem 30 minuts a 170º també es fa.
Mentre es van fent al forn els pans de pessic, podem anar preparant la cobertura.

-Preparació de la cobertura:
Farem buttercream de llimona, com el seu nom indica és crema de mantega amb gust de llimona, tot i que el buttercream pot tenir diferents variacions.
  1. Posem la mantega i el sucre llustre en un bol i ho batem tot fins que obtinguem una textura cremosa. Si la mantega no està a temperatura ambient no intentem escalfar-la al microones ni aplicar-hi cap tipus de calor, la tallem a trossos molt petits i seguim el mateix procediment.
  2. (*) Amb la mantega i el sucre tenim el buttercream base, si fem ralladura de llimona i n'espremem el suc i ho afegim a la mescla tenim buttercream de llimona. Prometo fer un altre post amb totes les possibilitats i variants que té el buttercream, perquè ja ho avanço, m'he apuntat al taller de cupcakes que faran el 6 de març al mateix Casa Viva, i el buttercrem és la cobertura estrella d'aquestes magdalenes modernes.
Si volem fer el buttercream amb la Thermomix podeu seguir la recepta de La Cuinera 2.0 al seu blog, molt útil per cert, I avui què cuino?
  1. Posem la mantega i el sucre llustre al got de la TX i ho batem a velocitat 3 fins que la barreja sigui homogènia.
  2. Afegim la la papallona, programem 2 minuts a velocitat 3.
  3. Per posar la llimona, podem seguir la instrucció del pas 2 anterior (*) afegint-ho a la mescla sense deixar de batre a V3.
-Muntatge del pastís:
Al taller van fer servir porcions de pastís en comptes del motlle complet, per això a les fotos següents es veu només una porció.
Posem el buttercream a la màniga pastissera i l'afegim a la part superior del pa de pessic violeta, després el blau, capa de buttercream, el verd, capa de crema, el groc, capa de crema i el vermell, més o menys així:



Amb la cobertura que sobra, pintem la part exterior del pastís fins a cobrir-lo del tot, que no es vegin els colors, així quan es talla es veu més espectacular.
La presentació que ens van fer al taller va ser aquesta:


Encara no he tingut temps per a fer-lo, però espero no trigar gaire. Que vagi de gust!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada